GEONET PLUSZ KFT.
4233 Balkány, Adonyi út 1.

FŐMENÜ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A KOMPOSZTÁLÁSRÓL DIÓHÉJBAN:


Tisztelt Olvasó!


A természet rengeteg erőforrást biztosít számunkra, melyekkel az életünk könnyebbé tehető anélkül, hogy eközben terhelnénk a környezetünket. A környezetünk  védelme, kincseinek  megóvása  és  ésszerű  kihasználása kulcsfontosságú a jövő megóvása szempontjából.

Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társ-finanszírozásával a  fenntartható  életmód  előnyeit,  mindenkire  pozitív hatásait  kívánja  terjeszteni  a térség  lakossága  körében.  Jelen  kiadványunkkal a szerves hulladékok felhasználásának egy alternatíváját kívánjuk bemutatni, a komposztálást.

 

Mi is az a komposzt?

Földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú  anyag,  amely szerves  hulladékokból, maradványokból  elsősorban  mikroorganizmusok tevékenységének  hatására jön  létre,  megfelelő környezeti hatások mellett.

 

Miért komposztáljon?

A komposztálás jelentősen csökkenti a háztartásokból elszállítandó hulladék mennyiségét. Éves szinten körülbelül 300 kg hulladékot termelünk otthonunkban és ebből legalább 100 kg hulladékot kidobás helyett komposztálhatunk is. Így az igen nagy költséggel épülő, de környezetünkre nézve  biztonságos  hulladéklerakók  élettartamát is megnövelhetjük. A komposztálással javul a talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodása. Megnő a talaj tápanyagtároló képessége. A komposztokban található hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést. Nagyobb lesz a növények ellenálló képessége  a  kórokozókkal  és  a  kártevőkkel  szemben.  A  talajszerkezet stabilitása nő, csökken a porosodás és az erózió veszélye.

 

Komposztálás esetén nem kell műtrágyát venni a kertbe, és nem kell megfizetni a nagyobb tömegű zöldhulladék elszállítását. Nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, ezzel a levegőt sem szennyezi. Aktív részese lehet a szeme előtt lezajló, természetes és önfenntartó körforgásnak. A komposztálás elősegíti a folyamatban részt vevő családtagok környezettudatos magatartásának fejlődését.

Mit komposztáljon?


Kerti hulladékok: falevél, lenyírt vagy lekaszált fű, széna, szalma, ágak

Nyers konyhai hulladékok, ételmaradékok (kiválóan komposztálhatók!): zöldség és gyümölcsszármazékok,  így  pl.:  almacsutka,  hagymalevél, répaszélek, kenyér, tészta, magok, kávézacc, teafilter, hamu


Állati eredetű trágya és ürülék: A tehéntől, kecskétől, disznótól, birkától, csirkétől és lótól származó trágya nagyszerűen használható komposztként, és sokszor helyben beszerezhető. (TIPP: Lehetőleg ne használja húsevő állatok ürülékét (kutya, macska beleértve), mert kórokozókat tartalmazhat, amelyek nem mindig pusztulnak el a komposzt halom hőjétől. A háziállatokat tartsa távol a halomtól!)


Mértékkel: papírtörülközők és törölgetők, papírgurigák, kartondobozok, fahamu. (TIPP: A papírt első körben szerencsésebb a közeli helyi papír újrafeldolgozási program keretében visszaforgatni (ha van ilyen), és csak eztán komposztálja el a maradék papírjait.)

 

Mit NE komposztáljon?

Impregnált fahulladék, citrusfélék héja, magvas gyomok, a gyomok gyökerei, beteg növényi részek, hús, csont, főzött konyhai hulladék. Óvatosan bánjon a következő dolgokkal: súlyos rovarfertőzött növények,amelyek közt a peték vagy maguk a rovarok életben maradhatnak. Ha a halom  hőmérséklete nem elég magas (átlag: 52 – 57 °C alatti), ezek a kártevők nem pusztulnak el és gondokat okozhatnak (így pl: üszöggomba, lisztharmat) (TIPP: Az előzőt elkerülheti, ha a komposztálás kezdeti fázisában, amikor a hőmérséklet még elég magas, legalább kétszer forgassa át a halmot. Eredmény, hogy a halom szélén levő anyagok így bekerülnek

középre, ahol a magas hőmérsékleten elpusztulnak belőlük a szennyeződések és a kórokozók.)Mértékkel: 

A  leander,  bürök,  ricinus  és  hasonló  mérgező  növények árthatnak a talajnak, ezért csak kis mennyiségben használjuk fel őket. A repkényt és a kaktuszféléket jobb apróra vágni komposztálás előtt, mert visszanőhetnek, amikor a komposztot használjuk. Ha gyökeret eresztenek a  komposzthalómban,  húzza  ki  és  néhány  nap alatt szárítsa ki őket a napon, majd újra rakja őket a halomra. A rostos szövetű levelek, mint például a magnóliáé, csak lassan bomlanak le, azonban meggyorsítja a folyamatot, ha ezeket felaprítjuk. Bizonyos növények más növényekre és a talajra ártalmas savakat, illetve gyantát tartalmazhatnak. Ilyen pl: az eukaliptusz, a babér, a diófa, a boróka, az akác és a ciprusfa is. A kész termék minőségén nem fog rontani, ha néhány levél kerül a komposztba az itt felsoroltak közül, azonban ha jelentős mennyiségben használja őket, akkor meggátolhatják az  egészséges  növényfejlődést. Óvatosan bánjon az olyan növényekkel, amelyek túl sok savat képezhetnek vagy összetételüknél fogva lelassíthatják a lebomlást, mint például a tűlevél, számára speciális komposzthalmot szoktak készíteni. Az ebből készült komposzt csökkenti a talaj pH- értékét és serkenti a savas körülményeket kedvelő növények, mint például az eper, a kamélia, az azálea és a gardéniák fejlődését. A közhiedelemmel ellentétben a dió és vadgesztenye levele is komposztálható, azonban  hosszú idejű  érlelésre  van  szükség,  hogy  a növekedést gátló anyagok elbomoljanak. Ha  sok  dió  vagy  vadgesztenye lomb képződik érdemes neki külön tárolót létrehozni, így a többi, gyorsan bomló anyag felhasználásával nem kell kivárnunk ezek megérését.

 

Hogyan készítsen komposztot?

Amire szükségünk van:

A komposztálót sík területen állítsa fel! Fontos, hogy a talajjal közvetlen érintkezzen  (a  mikroorganizmusok  biztos  bejutása  érdekében)  és célszerű előtte a talajt is fellazítani. Ne állítsa fel aszfaltra, vagy betonozott területre!

Napos, félárnyékos egyben szélvédett, de nem szélcsendes területre kerüljön!

Eszközök: kerti szerszámok- ásó, lapát, villa. komposztláda


1. Gyűjtsön össze annyi barna és zöld hozzávalót, amennyit csak tud. Minél nagyobb a halom, annál jobban tartja a nedvességet, és annál gyorsabban bomlik le a tartalma (a túlságosan nedves halmot rossz szagáról ismerhetjük fel - erre vigyázzon, hogy ne következzen be!) .


2.  A barna hozzávalók száraz, kemény, magas széntartalmú anyagok, mint például a gallyak, száraz levelek vagy más hasonló növények.


3.  A zöld hulladékok friss, lágy, nedvdús, nitrogénben gazdag anyagok, mint például a frissen vágott fű, vagy ide tartoznak az ételmaradékok, konyhai hulladékok is. (TIPP: Kerülje a húsmaradékokat, zsírokat illetve zsiradékokat! Ezeket jobb nem felhasználni, mert a patkányok és a legyek is kedvelik.)


4.  Az alapanyagok kisebb darabokban gyorsabban lebomlanak, ezért a nagyobb ágakat, növényi szárakat aprítsa fel! (Ezt a műveletet végezheti elektromos aprítógépekkel, de apró kertben elég lehet egy metszőolló is.) A már említett gallynyesedék, fűkaszálék, növényi részek, konyhai hulla-dék, falevél, stb mind-mind belekerülhet, rétegesen. Ha gyorsítani kívánja a  folyamatokat,  20  centiméterenként  szórhat  a  ’halomra’  csontlisztet, vagy kifejezetten erre a célra készített komposztadalékot.


5.  Száraz időjárás esetén időnként meg is öntözheti a halmot és a folyamat további gyorsítása érdekében a rétegeket megkeverheti, hogy a nehezebben bomló részek is könnyedén levegőhöz jussanak. A felaprított anyagok a nyári melegben 2-3 hónap alatt megérnek, a nagyobb darabokat tartalmazó kazal-nak egy évre is szüksége lehet.


6. A már kész, érett, felhasználásra alkalmas komposzt összeesik, barna színű és szagtalan. A végtermék így könnyen lapátolható, porhanyós (ideális esetben nem túl száraz), földszerű anyag lesz. Minőségét még tovább finomíthatja rostálással.


7. A kész komposztanyagot terítse szét a talajon kb. 1 cm vastagon, majd óvatosan dolgozza be!

 Kész is!


 

A folyamat szakaszai:

Bevezető fázis: ez gyakorlatilag a gyűjtés közbeni időszak, a hőmérséklet a komposzt halomban kb. 40°C-ra emelkedik, néhány napig tart.

Lebontás: átforgatás után a felszaporodott mikroorganizmusok lebontják a könnyebben bomló szerves anyagokat, a hőmérséklet elérheti a 70-75°C-ot is. Ez jelentős hőtermelési folyamat, aminek köszönhetően az esetlegesen bekerült gyommagvak is elvesztik csíraképességüket. Időtartama 4-8 hét.

Átalakulás:   megkezdődik  a  nehezebben  lebomló  anyagok  lebontása,  a hőmérséklet fokozatosan csökken, színe egyre sötétebb lesz, megtelepszenek a talajlakó szervezetek. a folyamat végére kialakul a nyers komposzt. A folyamat 2-4 hónapot vesz igénybe. Érés: a hőmérséklet lecsökken, befejeződik a folyamat, végeredménye az érett komposzt, ez sötétbarna homogén, földszerű anyag, 5-6 hónap is szükséges a befejeződéséhez.

 

Mire használjuk a komposztot?

Kertben kitűnő anyag a talajjavításhoz.

Ültetéskor növények alá kerülő földhöz lehet keverni.

Lakásokban virágcserepekbe, balkonládákba rakhatunk komposztot.
A PROJEKT LEÍRÁSA:


A Karsai Szolgáltató és Kereskedelmi Bt „Komposztálás népszerűsítése Balkányban - II. ütem" című KEOP-6.2.0/A/11-0030 számú pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Energia Központ Nonprofit Kft., vezetője támogatásra érdemesnek találta.


A beruházás összköltsége: 10.382.000 Ft


KEOP támogatás: 9.862.900 Ft


Saját erő: 519.100 FtA projekt műszaki tartalma:


Balkány település komposztálási projekttel még nem érintett területén élő lakosságnak 400 db komposztáló kihelyezése. A komposztálás előnyeinek megismertetése, a lakosság életmódjának és fogyasztási szokásainak megváltoztatása.


A projekt a társadalom és környezet harmonikus viszonyának bemutatásán keresztül hozzá kíván járulni a települési humán környezet természetes és ember alkotta értékeinek tudatosításához, az anyagtakarékosság, illetve a hulladék megelőzés szempontjának alkalmazásához a szeletív hulladékgyűjtés iránti igény, valamint a másodnyersanyagok ismeretség énének és elfogadottságának növeléséhez. Mindezt a humán együttműködések, a településen belüli közösségek erősítése és fenntarthatósága révén kívánjuk megvalósítani.A projekt megvalósításának tervezett időszaka:


Tervezett kezdés: 2011. 07. 01.


Tervezett befejezés: 2012. 04.30.


Közreműködő szervezet: "Energia Központ"  Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft., 1134 Budapest, Váci út 45.


A Karsai Szolgáltató és Kereskedelmi Bt „Komposztálás népszerűsítése Balkányban - II. ütem" című KEOP-6.2.0/A/11-0030 számú pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Energia Központ Nonprofit Kft., vezetője támogatásra érdemesnek találta.


A beruházás összköltsége: 10.382.000 Ft


eu tábla

Új Széchenyi Terv logo

EU tábla

komposztálás-oktatás

komposztálás-oktatás

komposztládaosztás

komposztádaosztás

a